Training & begeleiding

[vc_row bg_type=”” dima_canvas_style=”” translate_x=”0″ dima_z_index=”0″ delay=”” animate_item=”” delay_duration=”” delay_offset=””][vc_column min_height=”” bg_type=”” dima_canvas_style=”” translate_x=”0″ dima_z_index=”0″ delay=”” animate_item=”” delay_duration=”” delay_offset=”” width=”1/1″][custom_heading level=”h2″ delay=”” delay_duration=”” delay_offset=”” id=”” class=”” style=””]

Leergang Stervensbegeleiding

[/custom_heading][divider divider_style=”line” direction=”start” delay=”” delay_duration=”” delay_offset=”” line_color=”#ffffff” style=”” id=”” class=””][text delay=”” delay_duration=”” delay_offset=”” id=”” class=””]

Leergang ‘Leven met ouderdom, ziekte en dood’

Voor iedereen die interesse heeft in stervensbegeleiding

Over de leergang

Vroeg of laat kom je in aanraking met vergankelijkheid. Je ziet geliefden ernstig ziek worden of sterven, of krijgt zelf je einde in zicht. Dan wil je delen met anderen, en leren wat je kunt doen en zijn. Die gelegenheid krijg je in de leergangen van Hospice de Liefde.

We kijken naar onze angst voor ouderdom, ziekte en dood. We ontdekken dat we alles ‘in huis’ hebben om daarmee vriendelijk en dapper om te gaan. We laten ons er niet langer door uit het lood slaan. En we doen vervolgens vaardigheden op om als zorgvrijwilliger te kunnen gaan werken bij zieken thuis, in een palliatieve afdeling of hospice.  De leergangdagen helpen je in je persoonlijke groei mede om beschikbaar te zijn voor mensen die lijden in de palliatieve en terminale fase van hun leven.

Het pad is het doel

De stervenden gaan ons voor op het pad dat ook wij eens zullen gaan. In die zin zijn terminaal zieken en stervenden dus onze ‘leraren’, en is onze omgang met hen niet op medelijden gebaseerd, maar op onze wens om te delen en te leren.  Ook daarom spreken we over een ‘leergang’, om aan te geven dat het gaat om een continu proces van ervaring, reflectie en leren. Een proces dat óók na de afronding van de leergang doorgaat.

Ervaringsgericht werken

We werken in de leergangen met mindfulness, visualisaties, lichaamswerk en rollenspellen. We besteden veel aandacht aan je persoonlijke ervaringen en herinneringen aan ‘ouderdom, ziekte en dood’. We delen onze ervaringen en zetten onze gesprekken daarover in het teken van ‘spreken en luisteren vanuit het hart’.

Aandacht, Openheid en Liefde

In mindfulness of meditatie leren we gericht met onze aandacht te werken. Dat is belangrijk voor het werken in het hospice, want wanneer we daar in aanraking komen met verdriet of angst kunnen we leren onze aandacht zodanig aan te wenden, dat we niet weglopen voor verdriet en angst, maar er ook niet door overweldigd worden. We leren zo te reageren vanuit een warm hart en een helder verstand.

Praktijkdag

De leergang biedt ook een praktijkdag aan. Daar leer je een aantal basisvaardigheden, zoals mensen in- en uit een rolstoel helpen, verplaatsen van bed naar rolstoel e.d. Momenteel wordt besproken om dit te wijzigen in 1 of 2 middagen.

Goed om te weten

  • De Leergang bestaat uit een reeks van drie zaterdagen, verspreid over zes weken.
  • Wordt gegeven in Hospice de Liefde, Kapelburg 298, 3085 HV Rotterdam.
  • We werken met groepen tot ongeveer 12 mensen.

[/text][/vc_column][/vc_row]