Vrijwilliger in Hospice de Liefde


De mooie missie van het hospice is onze gasten in de laatste fase van hun leven een warm thuisgevoel geven. Wil jij daar als vrijwilliger samen met anderen aan bijdragen? Dan ben je van harte welkom bij Hospice de Liefde. Er worden altijd vrijwilligers gezocht.

Zorg- en kookvrijwilligers volgen een driedaagse leergang. In die 3 afzonderlijke dagen is er veel aandacht voor het werken vanuit de kernwaarden van Hospice de Liefde: aandacht, openheid en liefde. Vanuit die basis werk je in het hospice, zowel met de gasten als met elkaar. Daardoor ontstaat een sfeer om naast ‘doen’ er daadwerkelijk ’te zijn’ voor de gasten, naasten en elkaar.

Wat kun je in ons hospice doen?

Je kunt op verschillende manieren waardevol zijn voor Hospice de Liefde.

Zorgvrijwilligers

Als zorgvrijwilliger help je bij de dagelijkse verzorging van de gasten en het opvangen van hun naasten. Dat doe je samen met een andere zorgvrijwilliger en de medewerkers van Laurens Thuiszorg. We vragen een inzet van minimaal 1 dagdeel van 4 uur per week. We werken met een digitaal rooster waarin je zelf je beschikbaarheid kan aangeven.

 

 Koken

Als lid van het kookteam zorg je voor warme maaltijden voor onze gasten, die met liefde zijn bereid. Het eten is op hun wensen en behoeften afgestemd. Kookvrijwilligers werken, liefst één keer per week, van 10.30 uur tot 13.30 uur. Je kunt jezelf digitaal inroosteren.

Als je het leuk vindt kun je bij bijeenkomsten voor vrijwilligers en evenementen samen met andere kookvrijwilligers de catering verzorgen. 

 

Tuinieren

De tuinvrijwilligers onderhouden de prachtige tuin en boomgaard die om het hospice liggen. Een enthousiaste club mensen werkt elke woensdagmiddag in de tuin. Ze telen groentes die gebruikt worden voor de maaltijden van de gasten. Daarnaast maken ze samen plannen om de tuin nog mooier te maken. Wil je vaker of op een andere dag aan de slag? Ook dat kan.

 

Klussen

De leden van deze werkgroep zijn handig, houden van klussen en denken graag mee over technische zaken. Er staan nog genoeg klussen op de lijst. Samen met de coördinatoren werken ze in een rustig tempo door.

Communicatie verzorgen

De vrijwilligers van de werkgroep Communicatie bedenken met elkaar acties voor het werven van vrijwilligers en donateurs. Ook zorgen zij ervoor dat meer mensen Hospice de Liefde kennen, weten wat een hospice is en wat er dagelijks in ons hospice gebeurt. Verder zorgen zij voor bijvoorbeeld het actueel houden van de website, berichten op social media, persberichten, nieuwsbrieven en verschillende flyers en boekjes.

Schoonmaken

Een aantal vrijwilligers pakt regelmatig te schoonmaakklussen op (zoals bijvoorbeeld gordijnen wassen). Zo zorgen ze, samen met de interieurverzorger, dat onze gasten elke dag in een schone en frisse kamer kunnen wonen. Ook de zolderruimte waar cursussen en presentaties gegeven worden moet regelmatig worden schoongemaakt. We kunnen nog wel wat helpende handjes gebruiken. Ben jij de collega die graag de mouwen opstroopt?

Fondsen werven

Ben je goed op financieel vlak of wil je de Stichting Vrienden van Hospice de Liefde ondersteunen, dan is dit wellicht iets voor jou.

Meld je aan

Heb je belangstelling voor vrijwilligerswerk bij ons hospice? Meld je dan aan via de knop hieronder.
Wil je eerst meer informatie, heb je vragen of wil je op een andere manier een bijdrage leveren? Mail dan naar coordinator@hospicedeliefde.nl

Aangemeld en dan…

Kennismaken, de eerste stap


Na aanmelding nemen we contact met je op. In het kennismakingsgesprek kijken we samen met jou of vrijwilliger zijn in ons hospice echt iets voor je is. Je krijgt een rondleiding en kunt een praatje maken met de aanwezige vrijwilligers. Bevalt dit, dan ben je van harte welkom om een aantal keer mee te lopen en in de praktijk te ervaren of het bij je past.

 

Vrijwilligersovereenkomst en Verklaring Omtrent Gedrag

Wij vragen alle vrijwilligers een vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen. In deze overeenkomst staan de afspraken die wij met elkaar maken. Want vrijwilligerswerk is vanzelfsprekend maar niet vrijblijvend. In de overeenkomst staan onder andere afspraken over:

  • de inhoud van het vrijwilligerswerk
  • het aantal werkuren
  • verzekering
  • geheimhouding/privacy
  • begeleiding en scholingsmogelijkheden
  • deskundigheidsbijeenkomsten.

 

Ook vragen we je om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen (je krijgt hiervoor een link van ons). Hieraan zijn geen kosten verbonden. De aanvraag loopt via jouw DigiD. De originele VOG lever je in bij de coördinator.

 

Inzet van minimaal 1 dagdeel per week

Van de zorgvrijwilligers verwachten wij een inzet van 1 dagdeel  van 4 uur.

 

Introductie en leergang

Ga je aan de slag als zorgvrijwilliger? Dan volg je, na een korte periode van ‘meelopen met’ de driedaagse Leergang ‘Zijn met sterven’. Als afsluiting van de introductieperiode is er een workshop om onder leiding van een verpleegkundige te oefenen in praktische zorg.

Voordat je echt aan de slag gaat, bespreek je samen met een van de coördinatoren jouw ervaringen.

Kies je voor ander vrijwilligerswerk bij ons dan mag je natuurlijk ook de driedaagse leergang volgen. Zo maak je kennis met onze missie en visie en de manier waarop we met onze gasten en elkaar om willen gaan.

 

Jouw frisse blik is welkom

Neem de tijd om te wennen, stel vragen, kom gerust met ideeën en suggesties. De frisse blik van nieuwe, enthousiaste vrijwilligers werkt aanstekelijk en is altijd welkom.

 

Wat biedt het hospice jou?

Voor je liefdevolle vriendelijkheid, het inzetten van jouw tijd en talent, bieden wij jou een eigen plek binnen een leuke groep mensen, goede begeleiding en scholingsmogelijkheden.