Hospice

Loslaten kun je leren en delen trouwens ook

Een aantal mensen hadden de ervaring dat regelmatige beoefening van meditatie of mindfulness ons helpt om ons minder snel door onze angst voor de dood op sleeptouw te laten nemen. In 2007 kwamen er een aantal mensen bijeen die vanuit een verschillende achtergronden (van boeddhisme tot meer nabijheid in de zorg) belangstelling hadden voor een meer ‘intieme’ benadering van de dood. 

Uit het verlangen om deze ervaringen te delen werd het initiatief geboren voor een hospice. De gedachte is en was om een kleinschalig hospice op te richten, waarin de begrippen ‘leren loslaten’ en ‘afscheid nemen’ centraal zouden staan. Het op te richten hospice zou zijn gasten maximaal faciliteren bij het realiseren van die laatste levenstaken, al is het maar voor een uur, een dag of een week.

De in 2017 opgerichte stichting hospice de liefde heeft daarna dit gedachtegoed verder ontwikkeld en in de volgende jaren verspreid door middel van een website, nieuwsbrieven, het

Luchtfoto hospice de liefde

organiseren van congressen en radioprogramma’s.

Een belangrijk onderdeel in dit gedachtegoed zijn vrijwilligers die zelf door middel van oefening bezig zijn met de omgang met de dood. Om vrijwilligers hierin te trainen is al vanaf 2010 een speciale meerdaagse leergang ontwikkeld door enkele ervaren trainers, waaronder een hoogleraar psychologie en enkele ervaringsdeskundigen. De leergang heeft inmiddels meer dan honderd mensen opgeleid en wordt al jaren hooggewaardeerd.

Tijdens het ontwikkelen van het gedachtegoed en de leergang is er gewerkt aan het realiseren van een hospice. Het hospice dat nu is gerealiseerd is mogelijk gemaakt door samenwerking met de Stichting Volkskracht Historische Monumenten en vele andere partners en sponsoren, zoals de Stichting Roparun en het VSB-fonds. 

Met dank aan ieder zijn bijdrage in dit proces maken wij het mede mogelijk dat mensen in hun laatste levensfase de dood menswaardig tegemoet te kunnen treden. 

Download informatiefolder