Interview Ron

Interview met tuinvrijwilliger Ron van Briemen
“Werken in de tuin is een soort meditatie”

Capellenaar Ron van Briemen is sinds 1,5 jaar tuinvrijwilliger bij Hospice de Liefde. Hij hoorde vlak voor de coronapandemie via het Rotterdamse Kanzeon Zencentrum van het bestaan van het hospice en vernam dat er gezocht werd naar vrijwilligers: “Ik voelde me wel geroepen om te kijken of dat wat voor mij was. In eerste instantie wilde ik helpen als zorgvrijwilliger, maar uiteindelijk heb ik voor de tuin gekozen. Het beviel zo goed, dat ik dit nog steeds doe. Ik vind de tuin een van de belangrijkste dingen van het hospice”

 

Kweken, schoffelen en maaien

Je kunt Ron elke woensdagmiddag vinden in de tuin van het hospice. “Dan zijn we met de andere vrijwilligers bezig de tuin op orde te krijgen. Onkruid wieden, tomaten en paprika’s kweken, schoffelen, bloemen planten en de rietkragen in de gaten houden om te zien of de slakken niet alles hebben opgegeten. Ook kun je mij zien rondrijden op de motormaaier om het gras te maaien. Ik zet mijn gehoorbeschermers op en maak vervolgens mooie patronen in het gras. Een soort meditatie. Het bevalt me erg goed.”

Puur & ecologisch

“In de middag drinken we een kop thee met alle vrijwilligers. De munt hiervoor plukken we uit de kruidentuin. In de moestuin verbouwen we groenten en fruit die het kookteam in de maaltijden verwerkt. We hebben nu bijvoorbeeld heel veel courgettes. In een ander seizoen weer veel aardbeien. We proberen geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, alles is puur en ecologisch verantwoord.”

Positieve reacties

“Vanuit hun kamer kijken de gasten uit op de schitterende bloementuinen. In de zomertijd zie je hen vaak op hun eigen terras zitten. De groene omgeving doet de gasten, maar ook hun familie en vrienden goed. We krijgen regelmatig complimenten. Ik heb me eerlijk gezegd nooit gerealiseerd dat ik me zo op mijn gemak kon voelen in zo’n omgeving als de tuin van het hospice. Ik zie soms ook collega vrijwilligers een momentje pakken om van de rust in de tuin te genieten. Dat is echt heel mooi. We zijn best hard aan het werk en als je dan naar huis gaat, heb je een gevoel van voldane moeheid. Omdat we een klus geklaard hebben waar anderen ook van kunnen genieten!”

Bewust en met aandacht kijken

“Ik merk dat ik graag andere mensen over mijn werk in het hospice vertel. Het werken in de tuin is een vorm van zingeving waar ik veel aan heb. Dit werk in de tuin leert je bewust en met aandacht naar de wereld om je heen te kijken. De lichtval in de tuin verandert bijvoorbeeld continu, daar kan ik erg van genieten. Ik kan me nu alweer verheugen op hoe ik de tuin volgende week ga aantreffen. Er was nogal wat regen afgelopen weken, wat goed is voor de tuin, maar te veel is ook weer niet goed, want dan spoelen de planten weg en kan het gras niet gemaaid worden. Voorheen zou zo’n gedachte niet in me zijn opgekomen. Ik kijk nu op een hele andere manier naar het weerbericht.”

Interview & tekst: Marita Schutrup