Vrijwilliger in hospice de liefde

Als vrijwilliger bij hospice de liefde ben je open en warm aanwezig voor onze gasten. Hospice de liefde is opgezet vanuit de filosofie dat stervenden nu het pad gaan dat wijzelf ook eens zullen gaan. Door hen nu met aandacht, openheid en liefde te omringen helpen wij hun lijden te verzachten. Daarmee zetten wij de toon in het hospice. Je helpt de gast om afscheid te nemen op de unieke manier die bij hem of haar past, en helpt zo zijn of haar lijden te verzachten. 

Als vrijwilliger aan het bed ondersteun je de professionele zorgverleners en help je in kleine en grote dingen, soms door aandachtig aanwezig te zijn maar niets te doen, soms door koffie of thee te brengen, een praatje te maken of gasten te helpen bij hun algemene dagelijkse levenshandelingen. Ook aandacht en warmte voor familieleden en vrienden hoort bij het streven om het de gast zo aangenaam mogelijk te maken.

Onze kernwaarden Aandacht, Openheid en Liefde vragen van ons voortdurend oefening. Daarom leidt hospice de liefde al haar vrijwilligers op voordat zij aan de slag gaan in het hospice en onderhouden we in het hospice ook onderling een sfeer die gebaseerd is op aandacht, openheid en warmte. Die sfeer maakt het mogelijk mededogen als bron van ons handelen te herkennen en uit te bouwen.


Heb je belangstelling voor vrijwilligerswerk bij ons hospice? Meld je dan bij ons aan via coordinator@hospicedeliefde.nl  

Download informatiefolder

Kennismaken, de eerste stap


Na aanmelding neemt één van de coördinatoren van het hospice telefonisch contact met je op. Als passend vrijwilligerswerk mogelijk is, volgt er een kennismakingsgesprek. Je krijgt een rondleiding en hebt de gelegenheid om een praatje te maken met één van de aanwezige vrijwilligers. Als de sfeer en de mogelijkheden bij je passen, horen we dat graag. 

Vrijwilligersovereenkomst en Verklaring Omtrent Gedrag

Wij vragen alle vrijwilligers om een vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen. In deze overeenkomst staan de afspraken die wij met elkaar maken. Want vrijwilligerswerk is vanzelfsprekend niet vrijblijvend. In de overeenkomst staan onder andere afspraken over: • de inhoud van het vrijwilligerswerk • het aantal werkuren • verzekering • geheimhouding/privacy ● begeleiding en scholingsmogelijkheden ● deskundigheidsbijeenkomsten.

Ook vragen we je om via een link die je van ons krijgt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. De aanvraag loopt via jouw Digid. De originele VOG lever je in bij de coördinator die er een kopie van maakt. Het origineel blijft jouw eigendom.

Inzet van minimaal 1 dagdeel per week

Van de vrijwilligers die onze gasten aan het bed begeleiden, verwachten wij een inzet van minimaal een dagdeel per week (4 uur). Onze voorkeur gaat uit naar een inzet van twee dagdelen. 

Introductiecursus en workshop

Voordat je als vrijwilliger ‘aan het bed’ begint volg je de driedaagse Leergang Stervensbegeleiding. 

De leergang sluit af met een praktijkdag waar je onder leiding van een verpleegkundige kunt oefenen in praktische zorg. Na de leergang zijn er regelmatig thema- en oefenbijeenkomsten. 

Voor vrijwilligers die niet direct met onze gasten in contact komen zoals leden van de werkgroep klussen, tuinieren, communicatie en koken, organiseren we regelmatig een leergang- workshop. Daarin maak je kennis met onze visie en werkwijze. 

De werkgroepen bepalen in onderling overleg, afhankelijk van hun doelen en activiteiten, hoeveel tijd ze willen en kunnen besteden.   

Frisse blik welkom

Neem de tijd om te wennen, stel vragen, kom gerust met ideeën en suggesties. De frisse blik van nieuwe, enthousiaste vrijwilligers werkt aanstekelijk en is altijd welkom. Daarom maakt een van de coördinatoren na enkele weken een afspraak met je om jouw ervaringen te bespreken. 

Wat biedt het hospice jou?

Voor je liefdevolle vriendelijkheid, het inzetten van jouw tijd en talent, bieden wij jou een eigen plek binnen een leuke gemeenschap, een goede begeleiding en scholingsmogelijkheden.

Belangstelling om als vrijwilliger mee te helpen of heb je nog vragen? Mail ons via coordinator@hospicedeliefde.nl Wij nemen binnen een week contact met je op.

Download informatiefolder